lauantai 15. syyskuuta 2012

Raikas Tzatziki

Käydessäni Rodoksella rakastuin Kreikkalaiseen ruokaan ja ruokakulttuuriin.
Suomessa olin maistanut vain valmisdippi-tzatzikia, eikä maku ollut tehnyt minuun minkäänsorttista vaikutusta. Mutta Kreikassa... siellä en tainnut elää päivääkään ilman Tzatzikia. 

Tzatziki on siinä mielessä loistava dippi/kastike, että se on nopea ja edullinen tehdä ja sopii todella moneeen ruokaan. Sitä voi käyttää sipsi/kasvisdippinä tai vaikkapa levitteenä pitaleivän päällä. Tänään keksin sille vielä yhden käyttöidean. Paistoin broilerin maustamattomia fileesuikaleita pannulla ja paistamisen loppuvaiheilla kaadoin kunnon satsin tzatzikia pannulle "kastikkeeksi" (tällöin täytyy muistaa lisätä tzatzikiin suolaa, muuten se ei maistu miltään). Sekoitin kanakastikkeen Tagliatele-pastaan ja ta-dah! Pikalounas valmis.

Tässä raikkaan tzatzikin resepti! 


Tzatziki
500g Turkkilaista jugurttia
1 Kurkku
1 Valkosipulin kynsi
1 tl Punaviinietikkaa
tilkka Oliiviöljyä
pippuria, suolaa

Raasta koko kurkku. Purista lavuaarin ja siivilän yllä kurkkuraasteesta kaikki vesi pois (kyllä, sitä on kurkussa aivan mielettömästi!). Sekoita kurkku ja murskattu valkosipulinkynsi jugurtin sekaan. Valkosipulia voi laittaa oman maun mukaan, mutta sitä tulee erittäin helposti tzatzikiin liikaa. Sitä on helpompi lisätä jälkeenpäin kuin vähentää!
Lisää joukkoon punaviinietikka ja oliiviöljy, mausta suolalla ja pippurilla, ja sekoita.

Tzatzikin voi syödä heti, mutta se maistuu paremmalle, jos sen antaa kykkiä jääkaapissa n. tunnin.

Καλή όρεξη! (Hyvää ruokahalua!)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti